Възстановяването продължава, но остава неравномерно, смятат от групата

Страните от групата Г-20 се ангажираха да използват всички средства, включително парични, данъчни и структурни, за да подкрепят възстановяването на световната икономика, което остава неравномерно, съобщиха агенция Синхуа и БТА.

 

Световното възстановяване продължава, но остава неравномерно и не постига напълно амбициите ни за силен, устойчив и балансиран растеж, се отбелязва в комюнике, разпространено след приключването на двудневната среща на финансовите министри и централни банкери от Г-20.

 

В документа наред с останалите рискове за растежа на световната икономика се посочва сътресението от евентуално излизане на Великобритания от ЕС. Този риск е посочен в първия параграф на текста, което подчертава неговата значимост за Г-20, отбелязва Франс прес. 

 

Референдумът за членството на Великобритания в Европейския съюз ще бъде произведен на 23 юни. Британският премиер Дейвид Камерън вече получи значителни отстъпки от останалите 27 страни в съюза, с които да се гарантира зачитането на британските интереси в блока.

 

В изявление от Шанхай британският финансов министър Джордж Озбърн заяви, че колегите му и централните банкери от Г-20 са изразили сериозни опасения, свързани с рисковете от евентуалното излизане на Великобритания от ЕС, информира Ройтерс.

 

Сред изброените в комюникето заплахи за световната икономика са също така силно променливите капиталови потоци, рязкото поевтиняване на суровините, ескалиращото геополитическо напрежение и нарастващият брой бежанци.

 

За да засили доверието, паричната политика ще продължи да подкрепя икономическата активност и да гарантира стабилността на цените, но само паричните инструменти не могат да доведат до балансиран растеж, се посочва в документа, цитиран от Синхуа. Ще използваме гъвкавостта на данъчната политика, за да укрепим растежа, създаването на работни места и доверието, се допълва в документа.

 

Страните отново потвърдиха ангажиментите си, свързани с валутните курсове, включително да се въздържат от конкурентна девалвация.

 

Срещата на финансовите министри и централни банкери от Г-20 бе проведена на фона на слабия световен икономически растеж и повишената нестабилност на финансовите пазари. Международният валутен фонд по-рано тази седмица подчерта нарасналите рискове за световното възстановяване и призова за спешни и решителни действия в подкрепа на растежа.