Как приемат шофьорите предстоящата промяна и кога тя ще стане факт?

 

Прецедент у нас. Във Бургас ограничават скоростта за шофиране в града до  35 км/ч. Идеята е на кмета Димитър Николов, а мотивът - да се намалят катастрофите. Как приемат шофьорите предстоящото ограничение и кога то ще стане факт?


Ограничението на скоростта вероятно ще стане факт от началото на април. Тогава ще заработи новата транспортна схема. Основното в нея - светофари със специална секция за автобуси. Зеленият сигнал ще е само за колите на градския транспорт. Останалите ще чакат средно с 10 секунди по-дълго. Какъв ще е ефектът?


„Това удължава времето за стигане до крайната точка. Ограничения,табелки по транспортните булеварди на Бургас са 35 км/в час няма да се слагат”, обясни кметът на Бургас Димитър Николов.
Въпреки това, повечето шофьори са недоволни.


„Лятото няма да може да се кара повече от 25 км в час, не 35. Защото с пускането на тия нови бус ленти лятото като дойдат почиващите в Бургас, тук няма да може да се кара изобщо”, обяснява таксиметровият водач Светлин Минев.


Неправителствени организации, обаче, обясняват, че тази практика отдавна се прилага в големите европейски градове.


„Навън се използва един термин – успокояване на скоростта на движение. Води не само до намаляне на пътно-транспортните произшествия, а и до намаляне на задръстванията”, казва Михаил Попов от „Безопасни улици от Валя”.


35 километра в час. Какво означава на практика това за бургазлии. Правим прост експеримент. Часът е 11 часа и 8 минути. Сега ще проверим с 35 км в час за колко време ще стигнем до комплекс „Меден рудник”.


Избираме прав маршрут, който да ни позволи да караме бавно. Защото новите светофари още не работят.


Разстоянието от първотоколело на Бургас, до първата бензиностанция в най-отдалечение комплекс „Меден рудник”, взехме за 17 минути, при средна скорост от 35 километра в час.


Връщаме се по същия маршрут. Спазвайки всички действащи в момента ограничения разстоянието от 9 километра на връщане изминахме точно за 12 минути. Сверяваме резултата си с този на общината. Те са направили електронен тест. И са получили същите стойности - 5 минути по-дълго време за пътуване.


За да стане факт предложението за ограничаването на скоростта, то трябва да бъде прието с решение на Общинския съвет в Бургас.

 

Репортер: Цеца Алексова