Хората описват случилото се като "невиждано торнадо"

 

Ураганен вятър остави без покрив десетки къщи в Димитровград, а местните хора изкараха безсънна нощ. Само за броени минути бурята отнесла всичко по пътя си. 

 

В късния следобед изведнъж над квартал "Изток" притъмнява. Черна вихрушка поема от изток на запад през улиците. Помита автобусната спирка и подхваща покривите като отнася керемиди и ламарини на стотици метри.
 

"През живота си не съм видял това нещо, от къде дойдоха тия ламарини, тия жици - всичко гори", разказва Тодор Атанасов, жител на квартала. 

 
Вятърът минава през повече от 30 къщи в квартала и буквално отнася покривите им. Докато керемидите падат, а стъклата се трошат, семейство Атанасови са вкъщи, а мъжът е инвалид.
 

Бурята, която хората тук определят като "торнадо", идва в момента, в който децата се прибират от училище и детска градина.

 

 

Жителите на квартала се оплакаха, че нямат средства да възстановят домовете си след бедствието, което ги е сполетяло. Пострадалите ще получат еднократна помощ. 

 

"Помощта, която по принцип я дават социалните, е 315 лева, но с тях не може нищо да се покрие", коментира Кочо Михайлов - кметски наместник на кв. "Изток".

 

Хората се надяват на допълнителни средства от държавата, за да възстановят щетите си.

 

Предстои днес комисии да направят оглед и да опишат щетите от ураганния вятър.

 

Репортер: Димитър Иванов