Сред тях са и 13 медалисти

Около 490 спортисти, включително и 13 медалисти, може да са използвали лекарството мелдоний по време на първите Европейски игри в Баку в средата на миналата година, според разследване на британското издание на Sports Medicine, цитирано от БГНЕС.

 

Веществото попадна в списъка със забранени вещества от началото на тази година, след като от Световната антидопингова агенция прецениха, че лекарството може да не се използва по предназначение - за сърдечни проблеми, а за да засилва физическата издръжливост.  

Още по темата

 

Преди два дни руската тенисистка Мария Шарапова призна, че дала положителна допинг пробра за мелдоний по време на Откритото първенство на Австралия, а според изследването на Sports Medicine употребата на веществото е била масова, преди то да влезе в забранения списък.

 

Около 490 атлети, 13 от които медалисти, са използвали мелдоний по време на първите Европейски игри в Баку, твърди изданието. Веществото е засечено в спортисти в 15 от всички 21 дисциплини на игрите в столицата на Азербайджан. Според експерти в следващите седмици ще излязат наяве още много случаи на забранена употреба на мелдоний в първите два месеца на годината, тъй като много атлети няма да са разбрали за новия списък със забранени вещества.

 

Днес стана ясно, че трима кънкьори от Русия са дали положителни допинг проби, предаде Ройтерс. Става въпрос за състезателка по шортрек Екатерина Константинова, олимпийският и златен медалист Семен Елистратов, както и петкратният световен шампион по бързо пързаляне Павел Кулижников.

 

Президентът на Руската федерация по кънки на лед Алексей заяви, че Русия ще се бори за пълно оневиняване на спортистите си, заподозрени, че използват умишлено непозволени стимуланти.   

 

През ноември 2015 година Съветът на Международната асоциация на атлетическите федерации изключи временно Русия от леката атлетика. Причината - огромен допинг скандал. От Световната антидопингова агенцията тогава съобщиха, че олимпийските игри в Лондон през 2012 година са били „саботирани" от присъствието на руски спортисти с подозрителни допинг профили.