Изключение ли е това или често срещана практика?

 

На дискотека срещу подкуп. Въпреки забраната лица под 18 години да посещават нощни заведения, оказва се, че масово деца влизат в дискотеки след като платят рушвет на охраната. Срещу 20-30 лева охранителя си затворя очите и дори обещава да предупреди децата в случай на проверка. Вътре алкохолът и цигарите пък, са напълно достъпни за всеки, който пожелае. Въоръжени със скрита камера, направихме експеримент в четири столични заведения.


Ето как срещу подкуп от 30 лева всяко хлапе може да влезе в тази дискотека. Изключение ли е това или често срещана практика? Правим експеримент със скрита камера и на случаен принцип избираме четири нощни заведения в "Студентски град". Подставените ни лица са непълнолетни, затова не показваме лицата им.


Освен че влизат след като "почерпят" охраната, в това заведение непълнолетните ни герои успяват да си поръчат и алкохол.


Защо деца влизат в дискотеката, пият и пушат колкото пожелаят, собственикът й не знае. Не желае да застане пред камера и твърди, че за всичко това научава от нас.


Повтаряме експеримента си в друго заведение. Тук лично управителят постреща учениците. Обяснява им, че очаква проверка, но обещава да ги предупреди навреме.


Последно в експеримента ни е заведение тип нощен бар. Тук охрана няма. Но има алкохол. Много алкохол. Абсолютно достъпен за непълнолетните ни герои.

 

"В заведенията следим за спазване на забраната за тютюнопушене в затворени помещения. Следи се и за продажбата на алкохол на лица под 18 години. Глобите за това нарушение варират от 300 до 10 000 лева", обясни д-р Десислава Драганчева, главен инспектор в РЗИ-София.

 

"Актовете са в четирицифрени суми съгласно Закона за закрила на детето. Трицифрена е сумата, с която могат да бъдат глобени родителите", коментира зам.-директорът на СДВР ст. комисар Антон Златанов.

 

Собствениците на заведенията обещаха, че ще извършат проверки и ще уволнят охранителите, допуснали деца в дискотеките. Проверки започват и отговорните за контрола институции.


Повече по темата гледайте във видеото.