14 души са обвинени в религиозна омраза и пропагандиране на война

 

Жители на Пазарджик са приемали в домовете си хора от терористичната групировка ИДИЛ и са им помагали да се придвижат към Западна Европа. Това твърди обвинението по делото за насаждане на религиозна омраза и пропагандиране на война, което беше повдигнато срещу 14 души от Пазарджик, Пловдив и Асеновград. 

Още по темата

 

200 страници обвинителен акт и две последователни заседания на Районния съд в Пазарджик бяха необходими, за да бъдат представи пред съда материалите по делото. Според прокуратурата разпространяването на идеите на ИДИЛ в България започнало със създаване на профили във Facebook, продължило с проповеди в частната джамия "Абу Бакир" в Пазарджик и със снимки със знамето на терористичната организация. Ходът на делото следиха родните на 14-те обвиняеми.

 

Близките на задържаните твърдят, че синовете и мъжете им не симпатизират на ИДИЛ, както твърди обвинението. А постовете им във Facebook не означават заявявне на принадлежност към терористичната организация. Абсурдно било към доказателствата да се прилагат покривки със сури от Корана, които ползвали в домовете си. 


Евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО обаче твърди друго: че у нас има опасност от разпространение на клетки на радикалните ислямисти. 
 

"В България има такива хора и част от тях са в циганската махала в Пазарджик. И това не го казвам аз, казва го австрийското разузнавне - те са проследили Ахмед Муса Ахмед в неговите връзки. Основните твърдения са, че те осъщестяват логистиката на ИДИЛ, превозвайки джихадисти от Сирия и Турция към Запада Европа и обратно", коментира Джамбазки. 


Следващото заседание по делото е в петък. Тогава в залата ще говорят част от 16-те адвокати на обвиняемите. Днес те отказаха коментар. Единствено защитникът на Александрина Ангелова се съгласи да говори пред Нова. Тя е обвинена, че е превела на български книга, свързана с идеологията на ИДИЛ.