Защо се оказва натиск върху децата и за какво се събират парите?

 

Задължителни дарения в училище - за такава незаконна практика сигнализираха наши зрители в Добрич. Защо се оказва натиск върху децата и за какво се събират парите?


Зрители на Нова телевизия сигнализираха за практиката в едно от големите училища в Добрич да се събират принудително дарения от родителите. За целта е поставен срок и е определена конкретна сума. Родителите не са съгласни с начина на събиране на пари и натиска, който се оказва върху децата.

Още по темата


Сумата, определена за дарение от едно дете, е по 15 лева на срок или общо 30 лева за годината. Срокът за внасяне на втората вноска е бил 25-и март.


„Дарението е доброволен акт. Доброволност в случая няма. Определена сума, определен срок”, казва Замфир Димитров, родител.


Въпреки че сумата от 30 лева годишно не е голяма, за някои семейства тя е непосилна.


„Децата ни постоянно са натискани: „Кога родителите ви ще донесат пари?” Нещо, което има срок и което има определена сума, за мен не е дарение”, каза Красимира Генчевска, родител.


„Първият срок постоянно му се казваше, всеки ден. „Трябва майка ти да донесе пари, иначе при директора ще ходите!” И аз отидох при директора и той каза, че не е задължително, но е желателно. И тази сутрин пак ми искаха пари, а срокът беше до 25, нали?”, разказва Величка Вълева, родител.


Майките и бащите са притеснени, че нетактичното напомняне към децата от страна на учителката, може да им нанесе непоправими психически травми.


Класната на първи „Д” клас, откъдето подадоха сигнал, отказа да разговаря с нас. От учебното заведение признаха, че събират дарения, но отрекоха те да са задължителни. Решението било на училищното настоятелство, а за събирането се ангажирали учителите. Директорът на гимназията заяви, че парите от дарения се използват за подобряване на материалната база.


Подобна практика обаче има и в други училища в града. От Община Добрич са категорични, че за да се дари, не бива да се използва принуда.