Функцията засега ще бъде достъпна за потребителите само в пет страни

Facebook ще опитва да задържи интереса на близо 300 милиона незрящи и потребители с нарушено зрение по света, като им "прочита" публикуваните снимки, съобщиха "Асошиейтед прес" и "Франс прес".

 

Функцията засега ще бъде достъпна само в приложението на социалната мрежа за айфон (iOS) за англоговорящи потребители от 5 страни: САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия, информира БТА.

 

Технологията, носеща името "автоматичен алтернативен текст", до момента е ограничена в речник от 100 думи, включващ "кола", "небе", "пустиня", "бебе", "обувки" и "селфи". В този вид той ще възпрепятства даването на прекалено подробни описания. Автоматичният глас ще може да каже, че на дадена снимка например има трима души, които се усмихват, но без да уточнява, че те също държат питиета в ръцете си.

 

От Facebook споделят, че се надяват да усъвършенстват технологията така, че тя да може да отговаря на въпроси относно снимките, зададени от съответния потребител.

 

Социалната мрежа обаче не е единствената компания, която разработва изкуствен интелект в полза на хората с увреждания.

 

Неотдавна на конференция за разработчици, Майкрософт засегнаха също темата за интегрирането на функции за разпознаване на обект или текст в мобилните приложения. Видео дори показа как подобна технология би могла да бъде вградена в очила или смартфон и да "описва" или "прочита" на незрящи реакциите на заобикалящите ги хора и дори менютата в ресторантите.