За облъчените райони и липсващите грижи на държавата

"Изоставиха ни. Вече няма лекари, няма болници, а скоро няма да има и лекарства". Седемдесетгодишната Анна Вендаренко се тревожи: 30 години след експлозията в ядрената централа в Чернобил руската държава се готви да спре паричните помощи за жертвите на радиацията.

 

Още по темата

Жителите на смятаното досега за "забранена зона" село на Вендаренко Старие Бобовичи (Западна Русия), които отказали да го напуснат, внезапно установили, че равнището на радиация при тях се е понижило с президентски указ, съобщава БТА. 

 

Последиците за населението: финансовата помощ от държавата, която се състои в субсидии за медицински разходи, посещения на санаториуми за децата или социално-икономически програми, ще намалеят драстично.

 

Нивото на радиоактивност в зоната обаче се е понижило съвсем леко от взрива в Чернобил на 26 април 1986 г. насам, твърдят специалистите по радиоактивността към природозащитната организация "Грийнпийс" Алексей Кисельов и Рашид Алимов.

 

С дозиметър в ръка те измерват наличието на радиоактивни частици на централния площад в селото - "1,7 микросиверта на час (мкСв/ч). Това е над 30 пъти повече от допустимото максимално количество", възкликва смаяно Рашид. "Не бива да се губи време. Трябва да се каже, че тук живеят хора", казва с въздишка Алексей.

 

От общо 4413 руски населени места, засегнати от последиците от Чернобил, 383 като Старие Бобовичи ще получават по-малко субсидии от юли, а 558 просто са заличени от списъка.

 

"С този указ държавата отказва да признае, че са нужни 2000 години, а не 30, за обеззаразяването на зоната", възмущава се Антон Корсаков, биолог и специалист по последиците от Чернобил в Брянска област.

 

"Дори да успеем да я обеззаразим, ще минат няколко поколения преди да започнат да се раждат здрави деца", подчертава той, припомняйки, че детската смъртност в областта е пет пъти по-висока от средната в страната.

 

А ако оцелеят, 80% от децата развиват едно или повече хронични заболявания, сочат официалните статистики, цитирани от специалиста.

 

В болницата в Новозибков - град на 180 км от Чернобил, чиито 30 000 жители така и не били евакуирани, както се планирало - коридорите са пълни с деца и старци, които чакат там с часове. Хирургът Виктор Ханаев казва, че една трета от пациентите му идват заради болести, причинени и влошили се заради радиацията.

 

Да живееш в зона, заразена с радиация от Чернобил, има последици за здравето, но е възможно те да бъдат ограничени, "при условие че си информиран", казва Людмила Коморгоцева, която оглавява руската неправителствена организация "Съюз за радиоактивна сигурност".

 

"Правителството обаче не прави нищо и хората берат боровинки и гъби в заразената гора", негодува тя.

 

През 2011 г. проверките за радиоактивност на голяма част от руските храни и напитки бяха премахнати и много радиоактивни продукти от Брянска област се оказаха по сергиите на пазарите в цялата страна, твърди "Грийнпийс.

 

Това се отнася дори за мебелите, с които се обзавеждат къщите: някои предприятия използват дървен материал от руски гори, които обаче се намират в "забранена зона", казва адвокатът Александър Говоровски, подал жалба срещу регионалното управление по горите, обвинявайки го, че си затваря очите за този трафик.