В една от машините летя и наш екип

 

Хеликоптери и самолети в небето над София. Днес и утре текат последните репетиции на военновъздушните ни сили за парада в петък. В един от хеликоптерите „Кугър”  летя и наш екип. Точно тези машини имат много мисии зад гърба си. Най-запомнящата се е в Мизия, където издирваха изчезнали в наводненията хора.

 

Подобни мисии, но по море, изпълняват хеликоптерите "Пантер" на военноморските сили. При последното армейско учение край Бургас тази машина откри в морето рибарски кораб с мигранти. Заедно с „Кугър”-а и „Пантер”-а облаците над площад "Александър Първи" ще порят транспортни самолети, изтребители и учебни апарати.

 

Лейтенант Методи Иванов е от младите надежди на родната авиация и един от двамата млади летци, които ще имат честта да прелетят парадно над София. „Неописуемо е да летиш над столицата и да те гледат всички хора и да представяш авиацията на парада”, сподели той.

 

„Държава с една добра авиация трябва да е спокойна за нейния суверенитет, за спокойствието на гражданите”, убеден е подполковник Филип Ангелов, зам.-командир на 24-та авиационна база. Той е и човекът, който по време на парада ще спусне националния флаг от руската машина "Ми-17".

 

Лошото време по никакъв начин няма да помрачи емоциите в сърцето на София. „Ще има парад, мога да ви уверя”, категоричен беше командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев.