В коалицията остават 125 гласа, което е на ръба на необходимото мнозинство от 121

 

Задават ли се нови избори? Да видим как са разпределени силите в парламента, след оттеглянето на АБВ. Ето го сегашното мнозинство - 136 депутати от 4 парламентарни групи подкрепят кабинета. До днес. Сега, след като АБВ си тръгнат, в коалицията остават 125 гласа - на ръба на необходимото мнозинство от 121. Което значи, поне математически, без АБВ може.

 

Но...ако и Патриотичният фронт реши да напусне коалицията, разбрахме отношенията там са колебливи, тогава риск за кабинетът определено има - мнозинството пада до 107 гласа. Да кажем, че това е хипотеза - до момента, поне патриотите казват, че остават във властта. Днес! За утре - ще видим...

 

Да видим и възможностите за подкрепа отвън. 14-те депутати на БДЦ - бивши на Бареков, вече заявиха, че ще подкрепят кабинета, без да искат нищо в замяна. Така дори и без АБВ и Патриотите, гласовете се закрепят на косъм - 121.

 

Има и няколко независими- като например тези около Лютви Местан, бивши на ДПС, сега на ДОСТ. Има и около 10 депутати от ДСБ, които макар и обявили се за опозиция, все пак са в Реформаторския блок. Така че възможности за стабилизиране има. Но и варианта предсрочни избори остава възможен - ако опозицията събере 121 гласа.