Всъщност селото се казва Сираково, но табелата е стара и олющена

 

Пътували ли сте скоро до Ирак? Този Ирак, за който ви питаме, не е нито далечен, нито непознат. Намира се в Северозападна България според олющената табела на едно село. Въпросите, които предизвиква табелата, са валидни за всички кътчета на страната.

 

На картата на България няма село Ирак. Друго обаче казва табелата. Всъщност селото се казва Сираково, но табелата е стара и олющена и от нея е останало само „Ирак”.

 

Сега овцете в селото са повече от гласоподавателите. Името на Сираково датира още от 15 век. Тази земя е стигала за цели прииждащи фамилии, а днес се оказва тясна за оределите им наследници.

 

Едва ли нарочно дядо Никола е блъснат от кола, докато из пустите улици всички твърдят, че престъпност няма. А престъпна небрежност се явява чуждо понятие. Има един единствен магазин, който посреща и отпраща с табела: "Вересия преди Гергьовден 2017 не може!"

 

За запазването на живота в селото местните разчитат на програми за временна заетост. Кметът, от когото зависи поне абсурдното име на табелата да се поправи, мисли иначе: „Не съм ходил в Ирак, ама е по-хубаво, гаранция от Сираково!”

 

Сякаш напук на олющените табели, в Сираково още има живот. Приликата с други села и събития не е случайна.