Аудиенцията се състоя в личната библиотека на главата на Римокатолическата църква

Обръщение на папа Франциск към българите. Той призова политиците ни да работят така, че хората да видят, че държавата е на тяхна страна. 

 

Главата на римокатолическата църква прие президента Росен Плевнелиев за Деня на славянската култура и писменост. 

 

Причината папата да приеме седмица по-рано делегациите на високо ниво е Светата юбилейна година, която Франциск посвети на милосърдието и която е запълнила програмата му за 24 май. Заедно с нашата делегация, на аудиенция беше и македонската. 


 
Президентът Росен Плевнелиев беше почетен с военен поздрав от швейцарските гвардейци и посрещнат лично от папата  - чест, полагаща се само за държавни глави.

 

Двамата се оттеглиха в Апостолическата зала за гости за разговор на четири очи, който продължи половин час. 

 

„Посланието на папата към българите – обикновеният човек е важен. Работете така, че обикновеният човек да види държавата на негова страна, да види успеха, да види прогреса. Един Свят човек, който имах честа на поканя да посети България”, заяви Росен Плевнелиев. 

 

Аудиенцията приключи с размяна на дарове. Българският президент поднесе на папата копие от икона на Свети Климент Охридски и на неговото житие, а Плевнелиев получи плакет  с разцепено маслиново дърво, чиито клони обаче се обединяват. Според тълкованието на самия Фрациск това е символ за постигане на мир.

 

За  първи път вратите на Ватиканската библиотека се отвориха за български представител. Президентът Плевнелиев получи уникалния шанс да види Манасиевата хроника и други вековни ръкописи, свързани с нашата култура на съхранение във Ватикана. Президентът поднесе и венец на гроба на Св. Кирил в базиликата „Св. Клементе”.