Просветното ведомство с план как да стимулира недоволните

 

Бъдещи медици и юристи излязоха на протест срещу Образователното министерство. Причината - за обучението по право и медицина вече няма да отпускат евростипендии.

 

Преди седмица стана ясно, че евростипендии ще има само за студенти, обучаващи се в конкретни професионални направления, считани за дефицитни в момента. 

 

Първи реагираха студентите от медицинските университети. Към тях се присъединиха колегите им по право и филология. 

 

По-рано през деня бъдещите висшисти се срещнаха с ресорния министър, но преговорите не успяха да спрат студентското недоволство.

 

Независимо от поетия ангажимент студенти от различни специалности и точки на страната, се събраха пред Просветното министерство. 

 

Протестът продължи два часа. Хванати за ръце, студенти от различни университети показаха, че не са съгласни с промяната. 

 

Експерти от образователното министерство се срещнаха с младежите, за да ги уверят, че не ги смятат за "неприоритетни". 

 

Наскоро Божидара сбъдва мечтaта си да стане майка. До няколко години се надява да реализира и друга своя цел - да работи като акушерка. За добрия си успех студентката всяка година е получавала стипендия от Европа. И тя като колегите си е обидена, че специалността й попада в графата "неприоритетни" за България. 

 

"При положение, че в нашата държава има недостиг на такива кадри. Постоянно се търсят, лекари и акушерки, не мога да си го обясня защо, но това е грешка, която трябва да бъде поправена", смята тя. 

 

Студентски протести срещу орязаните евростипендия имаше и в още 4 града.