Президентът е на двудневно официално посещение във Ватикана

 

Церемониална плащеница за българския православен храм в Рим дари президентът Росен Плевнелиев.

 

Държавният глава присъства на литургията в църквата  „Св. Павел ала Регола“, предоставен от Ватикана за богослужения на православните българи. Освен, че е първата школа за проповядване на християнските ценности, църквата е едно от най-светите места в италианската столица.

 

Тя е изградена на мястото, на което е бил домът на един от първите християнски мисионери  - Свети апостол Павел. "Това място за нас е източник на много вълнение. Тази църква е дадена като място, където се черкуват българите заедно с католици. Тази църква има огромна  морална стойност поради това, че тук е бил домът на Свети Павел. Тук той е проповядвал", подчерта посланикът ни в Италия Марин Райков.

 

 В рамките на визитата си държавният глава положи цветя и пред паметниците на Иван Вазов и на капитан Петко Войвода в италианската столица и отдаде почит пред гроба на създателя на славянската писменост Свети Константин - Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“ в Рим.

 

В базиликата „Санта Мария Маджоре“ Плевнелиев поднесе цветя пред възпоменателната плоча, поставена в знак на признание от страната ни към папа Адриан II, който през 868 г. благославя българската азбука, българските книги и делото на светите братя Кирил и Методий

 

Плевнелиев е на двудневно официално посещение във Ватикана, където бе приет на аудиенция от папа Франциск и се поклони на светите за българите места в Рим, по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

 

 

В базиликата „Санта Мария Маджоре“ Плевнелиев поднесе цветя пред възпоменателната плоча, поставена в знак на признание от страната ни към папа Адриан II, който през 868 г. благославя българската азбука, българските книги и делото на светите братя Кирил и Методий.