Мотивите на държавния глава са свързани с правата на българите в чужбина

 

Безизходица с Изборния кодекс. Управляващите за пореден път отложиха решаването на въпроса с ветото на президента по вече печално известните текстове за гласуването в чужбина.


 Именно ветото се превърна в залог за оцеляването на властта. 


 Близо 2 часа поредни консултации приключиха без ясен резултат. В края им единственото ясно беше, че партньорите хем са се разбрали, хем не са. 

Още по темата


 „Искам да ви успокоя за формирането на мнозинството в парламента. Стигнахме до обща позиция. Утре ще разберете каква. Разговорите продължават”, заяви Цветан Цветанов. 


 Каква е общата позиция не се разбра. Върху какво още ще се преговаря - също. Както и за какво точно ще се формира мнозинство. 

Едно друго мнозинство обаче - на въздържалите се - даде зелена светлина на президентското вето по Изборния кодекс няколко часа по-рано. А от Патриотичният фронт се бяха заканили, че мине ли ветото, събарят правителството. Не отстъпиха и сега.


 От президентската институция обаче бяха категорични, че дори да са на Северния полюс, всички трябва да имат право на глас.


 „Не става ясно каква е обществено оправданата цел, която се преследва”, заяви Петя Тянкова, съветник по правни въпроси на президента. 

В крайна сметка открито се сблъскаха двете позиции - на президента и на българите в чужбина срещу парламентарното мнозинство.


 Депутатите решиха да избегнат челния сблъсък и да хвърлят горещия картоф на окончателното решение в пленарната зала. 


 „Намерили сме балансирано решение”, заяви  председателят на комисията Данаил Кирилов. 

А как точно ще се пазят балансите в пленарната зала утре и в управлението изобщо управляващите очевидно ще се договарят до последния възможен миг.

 

Видео: БГНЕС

 

Видео: БГНЕС

 

Междувременно българи от чужбина написаха лични писма до всички депутати заради гласуването. Припомнете си: