Разходка из страната показва огромни разлики между различните вериги и различните градове

Цените на автомобилните горива вървят нагоре, като в София масовият бензин А95 вече се продава средно за 2 лв. Районът на столицата, който е най-големият пазар в България, е и най-скъп. Във Варна и Габрово, например, цените са осезаемо по-ниски. Разходка из страната показва огромни разлики между различните вериги и различните градове, пише в. „Сега“. 

По темата

Във вчерашния ден национален шампион по евтиния е бензиностанция в Смолян с цена 1.69 лв. за литър А95, а на другия полюс са обекти в Доспат и в Белене с рекордните 2.05 лева за литър. Средната цена за страната вчера бе 1.96 лв. за литър гориво с октаново число 95. Пълзящото поскъпване на горивата не е изненада, то следва котировките на нефта и на долара, както и засиленото търсене.

В средата на март масовият бензин у нас беше паднал до средно 1.80 лв., но оттогава суровият петрол поскъпна и в момента кръжи около 50 долара за барел. Още миналия месец експерти прогнозираха, че през лятото бензинът ще надскочи 2 лв. – както всяка година се случва в сезона на големите отпуски и увеличените пътувания.

В момента цените на масовия бензин без акцизи и ДДС са по-високи в България, отколкото в други 12 държави от ЕС. Цената без данъци у нас е 47.3 евроцента – съвсем близо до средната стойност за 28-те от ЕС – 48.3 евроцента за литър. Подобна е картината и за дизела – в 14 държави от ЕС той е по-евтин преди облагането с акциз и ДДС.