Цяла Европа очаква решението на британците за европейското им бъдеще

Предстоящата нощ ще бъде най-дългата за Брюксел в очакване на резултатите от Brexit. Ако се стигне до развод между ЕС и Великобритания, Лондон трябва да уведоми официално властите в Брюксел за решението и резултатите от референдума.

По темата

Ако британците кажат „да” на излизането от Общността, за първи път в историята ще влезе в сила член 50 от Европейския договор. Там е разписана процедурата за напускане на Съюза, която в общи линии представлява преговори за пари.

Световни лидери вече предупредиха, че евентуалното излизане на Великобритания може да се превърне в огромен проблем.

"Всички аспекти на общия европейски пазар вече няма да са достъпни за Великобритания, ако гласуват за излизане. И ще станат трета страна по всички договори, подписани от Европейския съюз. Трудно мога да се досетя за някаква печалба от това”, коментира германският канцлер Ангела Меркел.

Премиерът на Австралия Малкълм Търнбул пък определи евентуалното напускане на Лондон като „голям шок”.

„Вероятно ще се наложат големи усилия, за да бъдат преборени последиците от този шок. Както казваше навремето Маргарет Татчър: "Очаквайте неочакваното!", каза Търнбул.

Правителството на Япония също изрази надежда, че Лондон ще остане част от ЕС.

Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер предупреди, че няма да има никакви отстъпки и, който е вън, е вън.

Процедурата по излизане трае до две години след което се гласува от европейските лидери на Съвет и от Европарламента. В случай че на някоя страна договореното с Лондон не е по вкуса, двугодишният срок може да се удължи. Дали цялата тази процедура ще бъде задействана – предстои да разберем.

Кореспондент: Антоанета Николова