Машината е на израелска авиокомпания

Израелски пътнически самолет бе ескортиран от български изтребители при преминаването му в нашето въздушно пространство. 

По темата

Причината – получена информация за съмнения за взривно устройство на борда. „Става дума за стандартните процедури за осигуряване на преминаването на самолета през въздушното ни пространство”, уточниха от военното министерство. 

Самолетът на компания „Ел Ал” е пътувал от Ню Йорк към Тел Авив. Американските летищни власти получили анонимен сигнал, че на борда има бомба. Веднага са уведомени партньорските служби, а за заплахата става ясно, когато самолетът е навлязъл във френското въздушно пространство. Два изтребителя веднага са изпратени да ескортират самолета. Процедурата се повтаря над Швейцария и Австрия.

Самолетът е прелетял и над нашата страна, все още със съмнения за бомба на борда. Два български изтребителя също са се включили в ескорта, докато самолетът е летял над наша територия. В крайна сметка, полетът приключва благополучно, самoлетът е кацнал на летището в Тел Авив, а след проверка се оказало, че бомба няма.

Хора, пътували в самолета разказаха, че служителите на авиокомпанията не са им съобщили нищо, докато са били във въздуха и те са разбрали едва, когато машината е кацнала в Тел Авив. Подобна процедура с вдигането на изтребители за ескорт на пътнически самолет не е извършвана през последните 10 години, съобщиха от Министерството на отбраната.