Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев

При връщане на казармата 25 000 младежи и девойки от един набор годишно биха били годни. Това стана ясно от анализ, който министърът на отбраната Николай Ненчев представи пред членовете Комисията по отбрана. Изказването дойде във връзка с дебата за връщане на задължителна казарма, предаде БГНЕС.
 
„Според Закона за отбраната и въоръжените сили жените и мъжете имат равни права за назначаване на длъжности за кадрова военна служба. Ограничения има, според спецификата на дадени длъжности, които не биха могли да бъдат изпълнявани от жени”, коментира Ненчев.
 
Потенциално за наборна военна служба могат да бъдат разглеждани около 45 000 – до 50 000 младежи и девойки годишно. От тях обаче приблизително около 35–40% не покриват медицинските стандарти за военна служба. 
 
„При евентуално връщане на задължителна наборна военна служба на такава ще подлежат и тези, които не са я отбили и имат задължения по Конституция в периода в началото 2008 г. Тези хора, които са около 276 000 души и следва да бъдат разпределени за прием заедно с останалите. Видно е, че това е огромен брой длъжности, които не са предвидени в числеността на военните сили”, каза военният министър.
 
Ненчев обясни още, че средствата за издръжка на един кадрови военнослужещ на месец са 1396 лв., а средствата за един наборен военнослужещ на месец са 2236 лв. 
 
С преминаването към професионална армия от 1 януари 2008 г.  отпадна задължителната наборна служба. 
 
По-рано ВМРО предложиха връщането на задължителната казарма и военното обучение.