За какво трябва да сме внимателни през лятото?

В разгара на лятото опасността от пожари е голяма. Пламъците лесно се пренасят от тревите в гората. За какво трябва да сме внимателни?
 
В лятната жега и най-малката искра може да се окаже фатална. Анализите показват, че две трети от горските пожари са причинени от небрежни земеделски стопани, които или използват опасни и стари машини, или просто палят сухите треви около своите ниви.
 
Много често първи в огъня са горските служители по места. За да успеят бързо да започнат гасенето, сега те разполагат със специални автомобили. Високопроходимите джипове носят до 600 литра вода и могат да разгънат шланг с дължина до 200 метра. В Югозападното държавно предприятие вече разполагат с 18 такива коли.
 
За този сезон пожарната и горските стопанства разчитат и на авиацията. Те разполагат с два хеликоптера за гасене на горски пожари по разпореждане на премиера. Освен тях три частни компании са на разположение за гасене на горски пожари.
 
Следващата година страната ни ще разполага и със система от термовизионни камери в горите. На някои места противопожарните кули вече са изградени. На други места се преговаря с телекомите, за да се поставят камери на техните кули. Изцяло системата ще заработи в средата на следващата година.