В Лондон се готвят за новата "Желязна лейди"

В Лондон се готвят за новата "Желязна лейди". Утре Тереза Мей поема премиерския пост. Тя ще бъде втората жена министър-председател на Великобритания. И вече я сравняват с

По темата

известната й предшественичка, Маргарет Татчър.
             
За последен път Тереза Мей напусна "Даунинг стрийт" 10 в ролята си на вътрешен министър. Утре тя ще влезе през известната черна врата като министър-председател на Великобритания. Но днес тръгна в грешната посока. И с конфузна усмивка се върна обратно. А час по-късно се появиха хамалите, които изнесоха мебелите на Дейвид Камерън. Досегашният премиер се постара да напусне поста възможно най-бързо след неочаквания резултат от референдума за излизане от Евросъюза. Дори според някои си е тананикал след последната си медийна изява.

Мей изглежда е готова да замести Камерън веднага. Тя вече е сравнявана с единствената жена, заемала премиерския пост досега - Маргарет Татчър. Но преди да се заговори, че ще става министър-председател, Мей беше сравнявана и с друга известна жена политик - Ангела Меркел. Медиите в Англия често изтъваха, че и двете живеят семпло и не обичат показността. Парадоксално, новият пост на Тереза Мей може да я изправи в директен сблъсък с Меркел. Заради нежеланието на Великобритания да стартира процедурата по излизане от Евросъюза.

Въпреки че беше за оставането на страната в Общността, Тереза Мей не беше особено активна в седмиците преди референдума. И още преди да е поела поста даде да се разбере, че нов референдум няма да има.

Всички на Острова са единодушни, че Камерън оставя на Мей тежко наследство. Оставя й нещо далеч по-приятно - котарака Лари. Домашният любимец на "Даунинг стрийт" 10 живее там от 5 години и е един от обитателите на премиерската резиденция с най-висок рейтинг.