Комисията по вероизповеданията прие прие на второ четене нов закон

"Носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, ще е разрешено само в регистрираните молитвени домове и храмове и у дома. На улицата и на обществени места то няма да е позволено", обясни председателят на парламентарната комисия по вероизповеданията  Красимир Велчев. 

По темата

Делутатите в комисията приеха на второ четене законопроект за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, известен като „Законопроект за бурките".

„Това не е Закон за бурките. Това е Закон за носене на платове, маски и предмети, които прикриват лицето. Основният въпрос, който искаме да решим, е националната сигурност и сигурността на обикновения гражданин. По време на мирни демонстрации и шествия в последните години се появяват хора, които слагат маски на лицето си и започват провокации. Те застрашават включително здравето и живота на децата и на гражданите, които са излезли да протестират”, коментира Велчев, цитиран от БГНЕС. 

Контролът по спазването на закона ще се осъществява единствено от МВР. Глобата за първо нарушение ще е 500 лв. за второ и всяко следващо нарушение ще е 1500 лв. Ако нарушението е било извършено от държавни служители ще е 500 лв. за първо и 2000 лв. за второ и всяко последващо нарушение.