България е заплашена от силно ислямизираща се Турция, смята евродепутатът

„Крайната цел на Ердоган е възстановяване на Османската империя – първо в нейните икономически, после в нейните политически граници. Този човек има идея, има кауза, която преследва много упорито и не бива да бъде подценяван”. Това коментира в предаването „Здравей, България” евродепутатът Ангел Джамбазки.  
 
По темата
Според него заплахата за България е свързана с риска от силно ислямизираща се Турция. Турция, която върви по пътя на все по-откровен антиевропейски ислямизъм, превръщането ѝ в една сунитска деспотия от източен тип”, заяви Джамбазки. 
 
„Опитът за преврат успя, този опит продължава вече повече от 15 години, от 1997 година насам, откакто сегашният президент на Турция системно и последователно демонтира кемалистките институции в тази република и се опита да ги замени със свой едноличен режим. Не случайно казвам 1997 година, защото тогава този човек беше наказан с 4 месеца затвор за ислямистки изказвания и проислямистка партия, която тогава е разпусната и забранена. През 2010 година турската конституция е променена и от нея е изваден текстът, който конституционно укрепва задължението на турската армия да бъде гарант на кемалиската република. Опитът на Ердоган да извърши държавен преврат срещу кемалиската република успя. Този човек в днешния ден е несравнимо по силен. Ще се възползва категорично от ситуацията, която той самият нарича „Дар от Бога””, коментира още Джамбазки. 
 
Целия разговор гледайте във видеото