Горски служител е на крачка от изгонване

Заплахи за уволнения след разследване на NOVA телевизия. Горски служител е на крачка от изгонване, защото подаде сигнал за сериозните нарушения в управлението на горите в Габровско. След като заканите бяха излъчени, Министерството на земеделието уволни директора на Горското. 

По темата

Ден след разследването в едно от горските, подчинени на уволнения шеф с хибридната кола, цари суматоха. На съвещание директорът Тони Тодорова праща служителите да намерят нарушения в горите, за които отговаря лесничей, чиито рапорт срещу фирма в гората бе показан в неделя в разследването на NOVA. Подставено лице заснема заканите на Тодорова към лесничея, след като му благодари, че я е направил медийна звезда.

Това не е първият случай, когато лесничеят е сигнализирал на шефката си за нарушения и незаконна сеч. Още зимата пред свидетели Тодорова предупреждава лесничея да внимава с жалбите и сигналите. Разговорът също е заснет от подставено лице.

Тези записи бяха излъчени в „Здравей, България”, докато гостува заместник-министърът на земеделието Георги Костов, отговорен за контрола в горите. Той увери, че случаят с луксозния хибриден автомобил, нает с държавни пари в Горското, е приключен с уволнението на директора на предприятието Иван Недков.

Добави, че още преди месеци министерството е започнало мерки срещу безводието на град Севлиево заради дейността в горите и обеща проблемът да бъде отстранен. Костов влезе в задочен спор с лесовъда, който бе показан в разследването, като заяви, че заплатата на горските не зависи пряко от количеството продадена дървесина, а от предварителни разчети за добива.