Заснели са ги камерите, монтирани в таксита и линейки

Опасни шофьори на пътя. Над 100 записа с фрапиращи нарушения само за месец са заснели камерите, монтирани в таксита и линейки. Видео-регистраторите са уловили дори катастрофи. 
 
В последния месец в битката с нарушителите на пътя се включиха автомобили, които активно участват в движението. Такива са линейките, колите на пътна помощ, на куриерските фирми, както и такситата. Опасните ситуации се следят с видео-регистратори, след което сигналите се изпращат в КАТ. Така във всеки един момент всеки може да бъде следен на пътя. 
 
Очи в очи с опасните шофьори на пътя всеки ден застава и Слави Пачалов. 
 
По темата
„Всеки бърза и когато искаме да стигнем първи, стигаме последни и рискуваме живота си”, коментира Слави Пачалов.
 
Като парамедик е всеки ден на пътя. А камерата на каската му помага в най-трудните ситуации.
 
„Можем да помогнем да се разрешат спорните ситуации, да се самодисциплинираме, да сме по-толерантни”, коментира Пачалов. 
 
Работата на Стефан Илиев като таксиметров шофьор също го среща всеки ден с нарушители. 
 
„Всекидневно ставаме свидетели на минаване на червено, недаване на предимство, минаване през пешеходна пътека”, заявява Стефан Илиев. 
 
От месец в помощ на катаджиите са още десетки шофьори, снабдени с камери в колите.
 
„Те са непрекъснато на пътя - над 2 000 автомобила. Това са хората, които се сблъскват с жестоката действителност”, заяви Иван Шопов, автор на платформата „Обектив на пътя”. 
 
А заснетите нарушения се качват в платформата „Обектив на пътя”, след което сигналите се изпращат и в КАТ.
 
„Водачът, който е заснел видеото, не е необходимо да се явява. Попълва една декларация в интернет и нарушителят бива санкциониран от Пъна полиция”, обясни Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.
 
Водачите с най-много нарушения ще се вкарват в черен списък, публикуван в платформата. А по регистрационен номер всеки ще може да открие в какви рискови ситуации са заснети джигитите.
 
Кампанията продължава, а още от утре всички шофьори с видео-регистратори могат да качват в платформата клипове с добрия и лошия пример на пътя.