Какво откриха властите след разследването на NOVA?

Кой „настъпи котето” в горите край Севлиево? На този въпрос предаването “Разследване” даде ясен отговор. Тези дни обаче, в търсене на причината за безводието и калната питейна вода, в общината тръгнаха и институциите. И двамата герои на “Разследване” бяха високо в йерархията на горския сектор. И двамата бяха уволнени, а залогът за всичко това е прост - чистата вода на една община с 36 хиляди жители и най-старите гори в Стара планина. 

По темата

Тръгваме от водата. Онзи жизненоважен ресурс, без който не можем. “Вода гази, жаден ходи” - тази приказка е валидна с пълна сила десетилетия наред за община Севлиево, която е подложена на убийствен воден режим. А когато от чешмата все пак протече - водата е кална и опасна.

Според местното ВиК дружество мръсотията идва от камионите на дърводобивните фирми, които си позволяват да возят материал въпреки лошото време.

От 20-километровата обиколка дълбоко в дебрите на Балкана видяхме няколко места, където укрепване е направено. Мерките са взети, след като в началото на лятото ВиК дружеството вдига аларма за калната вода. Според ВиК дружеството горските пътища във вододайната зона са основни причинители на замърсяванията и това е посочено в техен протокол.

Дърводобивът според водните експерти и природозащитниците трайно отнема водното богатство на планината. Изсечените площи във вододайната зона на Севлиево са подложени на ерозия и не могат да задържат ценния ресурс.

Трасето всъщност е изсечен път за въжена линия, която трябва да изнася дървесината на добивните фирми. На това място дървосекачите са изсекли трасето и с това са изпълнили плана от 20% дърводобив.

Природозащитниците питат защо е било нужно трасето, след като около него не е правен никакъв дърводобив?

Един от големите проблеми, за които сигнализират природозащитниците, са така наречените “просеки”. Просека всъщност е изсеченото разстояние, за да се извозва дървесината. По наредба тя трябва да е 10 метра. Около голямата просека природозащитниците са установили и друго. Сеч на дебели дървета, които едва впоследствие са били маркирани, в опит да се прикрие незаконната дейност.

След близо седем часа в Балкана поредната проверка на институциите продължава в следващите дни. Нарушения според горските контролни органи няма. За природозащитниците обаче регионът си остава една изтощена от сеч стара вековна гора, прошарена от десетки просеки и горски пътища. И това според тях ще продължи да е така, тъй като в горския сектор ръководителите на сечите и контролните органи са едни и същи структури в едно министерство. Затова предлагат отделяне на горското ведомство в отделна структура, която да носи отговорност. Искат още и премахване на шестте държавни предприятия, тъй като според тях са неефективни.

При всички случаи трябва да е ясно кой носи отговорност, когато някои си позволи да “настъпи котето”.