Какъв е размерът на вредите тепърва ще се установява

Гора с огромни правоъгълни дупки. Така изглеждат хълмовете над село Сърница в хасковската община „Минерални бани”. Снимки от мястото станаха хит в социалните мрежи. Местните власти твърдят, че всичко е наред, но започналата проверка показва обратното.

В село Сърница не помнят по хълмовете досега да е имало дупки след сеч в гората. Навремето хората сами са се снабдявали с дърва и всичко е ставало по правила.

По темата

„Сечахме участъци. Сега секат каквото искат и продават”, заяви Петър Господинов - жител на с. Сърница.

От общинското горско стопанство обясняват, че правила има и сега и сечта, макар и странна на вид се върши по план.

„Този вид сеч е отдавна приет в лесовъдството, но едва през последните 2-3 години започна да се практикува”, обясни инж. Атанас Александров - зам.-директор на Общинско горско стопанство – „Минерални бани”.

Сечта се нарича котловинна, а дупките в гората след нея с размер до един декар се наричат котли. Целта е да се поднови гората с млади фиданки. Изсечените дървета се продават, според местната власт отново напълно законно.

„Дървесината се продава с решение на общинския съвет. Основно дървесината я работим за дърва за огрев на населението”, коментира кметът на „Минерални бани” Мюмюн Искендер.
Според регионалната дирекция по горите, обаче, проблеми има. Затова са започнали и спешна проверка.

„Установихме на терен от проверките, те продължават и до ден днешен, че там има нарушения, като са отсечени незаконно дървета”, обясни Юсеин Ефендиев – директор на Регионалната дирекция по горите в Кърджали.

Броя на дърветата не е малък и санкцията ще бъде адекватна на размера и на нанесената вреда на гората.

Глобата може да е в размер е между 3000 и 5000 лева. Проверката обаче продължава и тепърва ще е ясен истинския размер на щетите.