Вижте кой и защо събира парите

По темата

Туристите, които искат да отидат на плажа Силистар, отново са изправени пред неприятен проблем. Те трябва да плащат по две такси, за да паркират колите си.

Пътят, по който се движат колите, е общински и е свободен.  По пътя обаче има няколко частни имота. Един от техните собственици е наел хора, които да събират такса от 1 лев за паркинг. Местата за паркиране обаче важат само за една определена зона и когато туристите стигнат до плажа, те трябва да платят още една такса - от 4 лева. 

"Хората обясниха, че са им взели такса от 1 лев за паркинг, а реално не са използвали такъв. В момента има обособен паркинг за 4 лева, а останалите места са частни имоти и там не може да се паркира", коментира Стойчо Манев, концесионер на плажа.

"Плаща се двойно. Проблемът е, че си бяха направили частна митница на общински път. Не е проблемът левчето. Но е дразнещо", разказа турист, на който му се е наложило да заплати два пъти.

Левчето събира собственикът на един от частните имоти по пътя към плажа.  „Левчето е символично с идеята да сме обезщетени, че имаме имот, на който плащаме данъци”, обясни Борислав Христов.  „На този човек е съставен акт за това, че ограничава достъпа на хората по пътя”, обясни кметът на Царево Георги Лапчев.

„Пътят е изцяло в частен имот, ние сме задължени да има пешеходен достъп до плажа, всичко това е на наша добра воля. В момента, в който имам подпис от длъжностно лице, ще освободя пътя”, аргументира се Борислав Христов. 

"Достъпът по общинския път към плажа е напълно свободен. Абсолютно нередно е това, което прави човекът, който иска 1 лев", заяви кметът на Царево Георги Лапчев.

Събирането на такси обаче продължава, а хората си плащат, макар в повечето случаи да не разбират за какво си дават парите.