Това обяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че в България ще бъде
По темата
изпратена делегация, която ще изиска екстрадирането на човек, за който се смята, че е свързан с организацията на Фетуллах Гюлен, обвиняван за ръководител на осуетения опит за въоръжен преврат на 15 юли, предаде БНР. 
 
Турският дипломат номер едно направи това изявление на площада в Анталия, където участва в голям митинг в защита на демокрацията, заедно с хиляди граждани. Той не уточни кого има предвид, но подчерта, че човекът е отишъл преди опита за преврат в България: 
 
"В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България. Някои от престъпниците, които се опитаха да убият президента Реджеп Тайип Ердоган, докато почиваше на Мармарис, успяха да избягат, но няма да успеят да се скрият, защото сме задействали всички сили - институции, полиция, войска. Те ще бъдат заловени рано или късно, където и да се намират. Няма да ги оставим, ще ги изведем пред съда и ще ги накажем", заяви още Чавушоглу. 
 
От българската прокуратура обявиха, че Турция е поискала екстрадиция на лицето Абдулах Бююк преди опита за преврат. 

“Искането за екстрадиция на Република Турция тогава е било заради разследване на лицето за предполагаеми връзки с терористични организации. Софийски градски съд не е допуснал екстрадицията, като е приел, че лицето се иска по политически причини. Решението на СГС е потвърдено от Апелативен съд-София“, уточниха от прокуратурата.

От там обясняват, че „след опита за преврат Република Турция е поискала от прокуратурата и Министерство на правосъдието преразглеждане на случая. Позицията на ПРБ е, че това искане е процесуално недопустимо, тъй като има влязъл в сила съдебен акт – за тази позиция на ПРБ турската държава е уведомена“.

„До момента не е постъпвала нова молба за екстрадиция на Абдулах Бююк“, заявяват от прокуратурата в отговор на въпросите на БГНЕС.

По-рано от Министерството на правосъдието обявиха, че във връзка с информациите, че Република Турция ще поиска екстрадирането от България на свой гражданин, когото свързва с терористична дейност, Министерството на правосъдието уточнява, че след 28 юни тази година не е постъпвало искане от компетентен орган в Турция за екстрадиция.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева също потвърди, че от 28 юни досега няма постъпило искане за екстрадиция от Република Турция, на който и да е неин гражданин.

„От началото на годината от Република Турция мисля, че са постъпили около 4 искания и мисля, че по всички има произнасяне на българския компетентен съд, знаете, че изпълнителната власт не е страна в това производство“, каза тя.

Захариева уточни, че Софийският апелативен съд е отказал екстрадицията на Абдуллах Бююк в края на март. Вижте интервюто му за "Събуди се", дадено през март.