Майката на детето обясни, че то е изведено от страната като унгарче

По темата

„Надявам се, че можем да върнем детето в България, ако обстоятелствата са такива, каквито ги съобщава майката. Мисля, че ще стигнем до положително решение. За осем месеца се надявам, че ще върнем детето”. Това каза в „Здравей, България” Вергиния Мичева, зам.-министър на правосъдието.

Тя коментира случая, за който в Новините на NOVA вече ви разказахме. Дете на година и 9 месеца беше изведено от България против волята на майка му. Момиченцето е отведено от бащата, който е унгарски гражданин. От няколко дни майката Деница Димитрова прави опити да си го върне.

„Процедурата не е да отиде някой полицай в Унгария и да върне детето обратно. За шест месеца Унгария трябва да се произнесе и да има решение. Това е оптималният период. В много държави се наблюдава забавяне, но се надявам да не стане това”, обясни зам.-министърът.

Какво трябва да се направи?

Майката трябва да подаде формуляр със съответните документи. Министерството на правосъдие ги изпраща на ресорното ведомство в Унгария, а то трябва да сезира унгарския съд и той да се произнесе.

„Станаха напоследък много чести тези случаи. За миналата година имаме 24 такива подадено молби”, каза Вергиния Мичева.

По българското право трябва двамата родители да отидат и да заявят издаването на паспорт за детето. Мичева не знае как стои въпросът с унгарските закони.

Деница Димитрова, майка на детето, обясни в „Здравей, България”: „Моето дете е изведено като унгарче от страната, никой не е заподозрял, че това е българче. Отговор от Унгарското посолство нямам. Имам възможност за контакт с детето си”.