„Аз съм следвала закона, без обвързаност с каквато и да е друга конюнктура", категорична е Маргарита Попова

По темата

„Убежището е една от формите за закрила и в молбата, която въпросният гражданин (*бел. ред – Абдуллах Бююк) беше депозирал в президентската администрация и след проучвания на комисията в продължение на няколко месеца, не се събраха данни, които да установят, че има основание по закон той да получи точно този тип закрила. Претендира се за политически преследвания, за това, че може да е неудобен този гражданин в собствената си родина, но с политически мотиви по-скоро се иска друг тип закрила”. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова във връзка с разразилия се скандал около опонента на турския президент Реджеп Ердоган.

България предаде на турските власти Абдуллах Бююк, но се оказа, че при експулсирането не са спазени основни човешки права.

„Аз съм следвала закона, без обвързаност с каквато и да е друга конюнктура. Оттам насетне властите по-нататък са действали така, както са намерили за добре според закона, според правилата на закона или според установени практики, за което аз не мога да добавя нищо, защото не е в моята компетентност и не е коректно.

Но е коректно да добавя, че обстановката е много сложна, тежка е, трудна е за преценка. За нас като държава и общество, може би, тя е най-трудна. Става дума за междусъседски отношения и за ситуация, която там изисква познаване в детайл.

Много информация, обмяна на информация, работа на службите. Не само обмяна на информация и пренасяне на информация от едно място на друго, но и истинска информираност, добро разчитане на тази информация, добра оценка и преценка. Затова трябва да бъдем много внимателни”, подчерта Попова.

Тя добави, че е възможно сега да бъдем затрупани от подобни искания „и за нас не остава нищо друго, освен да си гледаме работата по закон, така, както разпорежда закона”.

„Имайте предвид, че ние сме външна граница за ЕС и при нас нещата винаги ще бъдат най-сложни. Трябва много внимателно да ги решаваме. Ние имаме да си опазваме взаимоотношения със съседите, имаме на първо място да си опазваме националната сигурност и националния интерес, имаме да опазваме общосъюзни интереси в рамките на ЕС и европейската общност. Проблемите в европейския югоизток винаги имат специфики, които най-добре могат да се преценят и да се отчетат точно от нас, защото ние ги познаваме най-добре”, уточни вицепрезидентът.

„Не мога да коментирам каквито и да е действия и каквото и да е поведение от страна на други органи, защото не ми е работа, защото не познавам ситуацията в цялост, извън това, което е дошло в президентската администрация. По тази причина съжалявам, не мога да ви бъда полезна. Но ви призовавам и вас да бъдете много внимателни в оценките към институциите, към нашите българските институции, защото в момента всички институции, цялото общество и държавата сме подложени, пак казвам - на най-високия градус и на най-високото напрежение в сравнение с всички останали. Поради регионални проблеми, поради глобални проблеми и за всичко, за което можем днес безкрайно да си говорим. Нека да бъдем внимателни към нашите институции и към нашата власт. Това е нашата държава, нашето правителство, нашата власт, нашите институции. Не може винаги да се недоволства и винаги да се гледа с някакво подозрение. Коректният отговор е, че ако някой е сбъркал някъде, ако има нарушение на закона, ако има недобър тон, недобро поведение, затова има кой да преценява и да търси отговорност. Не ние тук в момента сме тези, които можем да го направим. Но винаги можем да помогнем нещата да се случват по-добре и това е моята мисия в президентската институция. Внимание, деликатност и да не се говори така на ангро”, призова Маргарита Попова.