Турският бизнесмен бе предаден на Анкара на 10 август

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова разпореди проверки в
По темата
„Гранична полиция" и Дирекция „Миграция" заради турския гражданин Абдуллах Бююк.
 
В интервю за NOVA тази сутрин премиерът Бойко Борисов заяви, че проверките ще бъдат извършени. В хода им ще се установяват обстоятелствата, при които е допуснат на територията на страната ни турският гражданин Абдуллах Бююк, както и правомерността на действията на служителите на Дирекция „Миграция“ по неговия казус. Проверките са възложени на Дирекция „Инспекторат“.
 
"Изключително притеснен съм за това, което може да очаква България. Ние с Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения с цената дори на главите на всички ни. Не трябва да допускаме миграционната вълна да влезе в България. Ние се фиксираме в един (екстрадицията на Абдуллах Бююк, бел. ред.) от 25 000 случая и аз вече съм възложил проверка на вътрешния министър Румяна Бъчварова”, заяви министър-председателят пред NOVA.
 
Вчера вицепремиерът Бъчварова коментира предаването на Абдуллах Бююк на турските власти с мотивите, че не е имал валидни документи. Тя обясни, че Бююк е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи. Това било установено при проверка в базата данни на Интерпол.
 
Обвиненият за връзки с групировката ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен
бизнесмен Абдуллах Бююк бе предаден на властите в Турция на 10 август на ГКПП "Капитан Андреево" – "Капъ куле". Абдуллах Бююк е известен като финансист на организацията на Гюлен, уточни БГНЕС.