Той е влязъл в страната с фалшиви документи, напомни съветникът на Бъчварова

През миналата седмица българските власти предадоха на Турция бизнесмена Абдуллах Бююк. За него Анкара твърди, че е близък съратник на Фетуллах Гюлен и ковчежник на неговата организация, която Ердоган и неговото управление нарича терористична и която вини за опита за преврат през юли.

По темата

„Този турски гражданин е влязъл преди една година в страната с фалшиви документи”, коментира тази сутрин в студиото на „Здравей, България” Тома Биков, съветник на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„В продължение на една година този човек не се е регистрирал по никакъв начин. Нито е имал адресна регистрация, нито е поискал статут на бежанец, въпреки че е бил посъветван да го направи. Той е пребивавал нелегално една година на територията на България”, заяви Биков.

„Турция искаше той да бъде екстрадиран, за да бъде съден за тероризъм, но той беше изведен от границите на България заради това, че няма регистрация”, подчерта той. „През март месец ДАНС е излязла със становище, че този човек е потенциална заплаха за националната сигурност за България”, каза още Биков.

„МВР трябва да изпълнява закона. Ако МВР не изпълни закона за този човек, не трябва да изпълнява закона за всички мигранти, които влизат нелегално в България”, коментира Биков. 

„При предаването на този турски гражданин е нарушен всеки един закон, касаещ човешките права”, коментира адвокат Николай Хаджигенов.

„В момента Турция е суспендирала официално Конвенцията за защита на правата на човека и предприема действия за връщане на смъртното наказание. Те не са в състояние да осигурят право на справедлив процес”, коментира още той.

„Организацията на Гюлен не е обявена до ден днешен за терористична или изобщо каквато и да е била заплаха”, подчерта адвокат Хаджигенов.