Външните министри на ЕС се срещнаха с турския министър Йомер Челик

Турция и ЕС вървят към сближаване на позициите. Министрите на външните работи на ЕС се срещнаха в Братислава с турския министър за Европейския съюз Йомер Челик, за да рестартират обтегнатите отношения след седмици на взаимна конфронтация в публичното пространство след опита за преврат в южната ни съседка.

По темата

„На срещата се забеляза консенсус за засилване на сътрудничеството между Турция и ЕС”, заяви след срещата Омер Челик, цитиран от БГНЕС.  Той обаче беше категоричен, че Турция ще се откаже от какъвто и да е нов механизъм в борбата с миграционната криза, ако ЕС не отмени визите за турски граждани. Той добави, че и пълното изпълнение на споразумение за реадмисия с ЕС е невъзможно без отмяната на визите.

„Турция се съгласи да продължи да прилага споразумението с ЕС за мигрантите и двете страни продължават да работят за визовата либерализация”, заяви след срещата върховният представител по въпросите на външната политика на ЕС Фредерика Могерини, цитирана от Ройтерс и БТА. Тя призова Турция да се замисли за проблема за връщане на смъртното наказание, което предизвиква сериозна тревога в Европейския съюз.

На срещата ЕС осъди опита за преврат в Турция, но изрази безпокойство от последвалите твърди мерки и чистката в армията и гражданския сектор, довели до хиляди арести. Могерини и еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан ще посетят заедно Турция на 9 септември за нов кръг от политическия диалог на високо равнище и за да обсъдят бъдещето на двустранните отношения след опита за преврат.