Монументът показва ген. Иван Колев на кон

Премиерът Бойко Борисов откри паметник на ген. Иван Колев в Добрич в деня, когато отбелязваме 100-годишнината от героичната победа на българската армия в Добричката епопея.

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Новият монументът се отличава с това, че когато пред него застане човек, започва да звучи запис „Шуми Марица".

Толкова жив и хубав паметник отдавна не съм виждал, направо е уникален. Поздравления за скулптора", коментира премиерът след откриването на паметника.

По темата

А скулптора е Александър Хайтов, който вече предизвика дискусии с монумента на Самуил със светещите очи в центъра на София.

В профила си във Facebook министър-председателят написа: „Генерал Иван Колев е действително един от най-големите ни пълководци. Това, което виждаме днес в Добрич, е паметник на един човек, оставил трайна диря в историята на българските кавалеристи и с чиято тактика и мъжество преди век е освободена Добруджа. Историята трябва да се помни и като правителство безвъзмездно дадохме 3,5 тона гилзи за отливане на паметника”.

Той струва около 160 000 лева, като 40% тях са осигурени от общината. Пари са събрани също от дарения, като немалка сума е дал и председателят на НФСБ Валери Симеонов.