Представители на НБУ и АУБГ се събраха на съвместна конференция

Тази година се навършват 25 години от основаването на частното висше образование в България. Редица университети, сред които Нов българския и Американския, отбелязват своя юбилей.

В момента в България има 51 висши училища, като от тях 34 са държавни, а 14 са частните университети, сочат данните на дирекцията "Висше образование" към МОН за миналата година.

Общият брой на студентите в тези 51 висши училища е 233 248, от които 196 591 се обучават в държавни университети, а 36 657 - в частни.

Чуждестранните студенти у нас са общо 10 545, като от тях 8958 учат в държавните университети, а 1587 - в частните. Най-много от чуждите студенти са в професионалното направление "Медицина".

3,74 % от младежите, завършили висше образование през последните пет години са записани в бюрото по труда, сочат официалните данни на рейтинговата система на висшите училища у нас за 2015 г.

Частните университети като цяло се отличават от държавните по либерната образователна система, по която функционират. Тя е основана на общото образование и Liberal Arts, гъвкави образователни програми, дистанционно обучение, кредитна система и майсторски класове.

По повод юбилея представители на Нов български университет и Американския университет в България се събраха на конференция в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК

На нея бяха представени и данни за броя и релаизацията на студентите. Те сочат, че НБУ е един от петте водещи университета у нас във всички професионални направления, а 50% от завършилите АУБГ успяват да се реализират в родината. Нов български университет въвежда за първи път в България кредитната система; обучението по образователните степени специалист, бакалавър и магистър; дистанционното и продължаващото обучение; електронното обучение.

За тези 25 години при нас са завършили над 4000 студенти. Едва 17% от тях работят в САЩ и 20% - в Европа. Половината от нашите студенти печелят над 40 000 долара на година, а 20 на сто - над 100 000 долара. 11% от завършилите са предприемачи и имат свои собствени компании”, каза за Нова президентът на АУБГ Страци Кулински.

По темата

Представителите на НБУ и АУБГ посочиха, че още от създаването им и въпреки различията помежду си, успяват да работят заедно. Сред приоритетите им са промяната на отношението към образованието и изграждането на млади лидери.

Ние доказваме, че две организации макар много различни, макар и в известен смисъл конкурентни, могат да си сътрудничат. НБУ И АУБГ са феномен на българското образование", каза ректорът на НБУ проф. д-р Пламен Бочков.

А вие бихте ли учили в частен университет? Очакваме отговорите ви в нашата анкета ТУК.

Стажант-репортер: Андреа Йовева