Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

С искането на имунитета на Делян Добрев кръгът на лицата, които ще бъдат обвинени по случая с АЕЦ "Белене", не се затваря, заяви Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор, цитирана от БТА и Дарик радио.  

По темата

Арнаудова не уточни дали следващите обвинени ще са с ранг на министър, но поясни, че става дума за длъжностни лица. 

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че имат доказателства, че депутатът от ГЕРБ Делян Добрев е извършил престъпление - умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК  в размер на 4 561 697, 27 евро. 

Причината – въпреки решенията на Министерския съвет и Народното събрание за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене”, не е прекратен договорът между НЕК и „Парсънс” – фирмата, избрана за консултант на проекта. Плащанията към фирмата продължили и тя е получила общо 4 561 697, 27 евро.

Това е било известно на министър Делян Добрев, който тогава е бил енергиен министър. Има множество свидетели и документи, които доказват, че тази сума е платена, посочи Арнаудова и уточни, че с тези доказателства разследващите са разполагали, още преди да бъдат повдигнати обвиненията на Петър Димитров и на още двама души. Изготвена е и икономическа експертиза.

Държавната политика в областта на енергетика се контролира от министъра. Той е бил "информиран, че продължават плащания по вече прекратен договор. Националната електрическа компания  е информирала Добрев и дори му е предлагала варианти за прекратяване на въпросния договор", посочи Арнаудова.