Това сочат данните от проучване на КНСБ

В края на третото тримесечие на 2016 г. лекото нарастване на издръжката на живота се дължи основно на нарастването на цените на хранителните стоки средно с 0.9%, а на годишна база бележи ръст с 1%. Основната причина е влиянието на сезонния характер на някои хранителни стоки.

Това са част от изводите от редовното проучване за издръжката на живот на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. 

По темата

Колебания нагоре на тримесечна база се наблюдава в групите: месо и месни продукти – с 1.4%; мляко и млечни продукти – с 0.8%; риба и рибни продукти – с 1.2%; плодове и плодови консерви - с 0.4%; пресни зеленчуци и консерви – с 0.3%; яйца – с 3.7%; захар и захарни изделия - с 2%.

При нехранителните стоки се регистрира намаление на стойността на издръжката на живот, като средно за групата спадът е с 0.1% на тримесечна база, а на годишна база - с 1.6%.

Нарастване е регистрирано при групите: образование и свободно време - с 1.1%; услуги, свързани с образованието - с 3.7%; транспорт – с 1.0%; автомобилни бензини и моторни масла - с 2.8%.

По-силно изразено намаление се отчита при групите: хотелиерски услуги и почивно дело - с 5.1%; облекло, обувки и лични принадлежности - с 1.3%.

Прагът на абсолютна бедност, базиран на потребителска кошница от 100 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна до 297 лв. на едно лице. Отчита се нарастване на тримесечна база с 0.6%, а на годишна база с 0.4%.

Данните показват нарастване по-скоро на така наречените стоки от първа необходимост, които имат висок относителен дял в потреблението на бедните домакинства. Спрямо предходното тримесечие ръст се наблюдава при захарта, малотрайните колбаси, млечните продукти, питейната вода и дърва за отоплени.