Кой е виновен?

Хранително натравяне в детска градина и училище. 21 деца бяха приети в болница в Сливен силно обезводнени и във влошено състояние. Всички са на възраст от 5 до 10 години. Основното подозрение – развалено кисело мляко.

Многократно повръщане и коремни болки са симптомите на всички 21 деца от детската градина в Шивачево и училището в Твърдица. От градината реагират незабавно.

„Бяха във тежко състояние. Повръщаха от Шивачево до Сливен”, обясни помощик-възпитателят Нина Миланова.

Всички деца са в Инфекциозно отделение на Сливенската болница и вече са стабилизирани.

По темата

„Най-вероятно се касае за хранително отравяне”, заяви д-р Милена Ченкова, началник на Инфекциозното отделение в МБАЛ-Сливен.

Засега се работи по версията, че децата са се натровили от кисело мляко. 4-годишният Митко също ял от млякото.

„Опасното мляко” са консумирали и деца от училището в гр. Твърдица. Млякото се раздава в детските градини и училищата по схемата „Училищно мляко”.

„Дадоха ни закуската и един буркан мляко, кисело и почна да ми се вдига отвътре”, разказа 10-годишният Илиян.

От РЗИ-Сливен са издали предписание детското заведение да не приема временно деца до установяване на случая.

Детска градина „Слънчев ден” в Шивачево от капацитет 150 деца, днес остана само с 12 деца. Храната, която са консумирали децата се приготвя на място в детската градина. Персоналът е изследван. Никой от работещите няма оплаквания.

От Районна здравна инспекция Сливен съобщиха, че са взети проби на всички 36 души от персонала, които са били на смяна в детската градина.

От Агенцията по храните са разпоредили незабавни проверки. В понеделник най-рано ще стане ясно „отровно” ли е било наистина киселото мляко.

Репортер: Мира Безус