Детската градина е затворена за дезинфекция

Епидемия в детска градина във Варна. 18 деца са в болница с повръщане и отпадналост, други 15 се лекуват по домовете си. Тепърва ще се изяснява дали става въпрос за отравяне от храната, която децата са яли в градината.

Детска градина „Слънчо” в момента е затворена. Днес бе извършена спешна дезинфекция по заповед на кмета. Градината се посещава от сборни групи от около 100 деца. 35 от тях са проявили тревожните симптоми.

В клиниката цяла нощ постъпвали деца, извикани са дори почиващите лекари и сестри. Всички са с идентични симптоми – отпадналост, коремна болка, гадене, повръщане.

Родителите смятат, че заразата идва от детската градината. Според общината обаче причината не е в храната, която се получава от кухня-майка. В останалите детски градини, получили от същата партида, нямало такива проблеми. От детското заведение отказаха коментар.

Симптомите са установени при две от лелките и две от учителките в градината. По първоначални данни става дума за масов епидемичен взрив, причинен от летен вирус.

От здравната инспекция проверяват спазвани ли са всички хигиенни норми в градината, а резултатите от пробите  се очакват до три дни.

Репортер: Искра Урумова