Купили ги от голям магазин в София

Тричленно семейство се натрови с култивирани гъби, купени от хипермаркет в София. 

Сигналът за случая е подаден днес следобед в Българската агенция по безопасност на храните от Столична Районна здравна инспекция. Там пък са получили информация от директора на „Александровска” болница. 

По информация на лекарите преди два дни семейството е яло заешка яхния с гъби, закупени от магазин в София.

Първи в лечебното заведение, още на 13 юни1, е постъпил 80-годишният Петър Костов. Според лекарите той бил с нарушено съзнание, сънливост, не отговарял на зададените му въпроси и можел да извърши само ограничени движения. Пациентът веднага е приет в клиниката по нервни болести. Първоначално докторите предполагат, че става въпрос за мозъчно-съдов проблем, но съмненията им не се потвърдили.  

По темата

При пациента остава дъщеря му Кремена Скерлева. Същата нощ обаче и тя съобщава, че получава „потъване”, има недостиг на въздух, станала е объркана и се е нарушил говора ѝ. Докторите отново се съмняват, че има мозъчно-съдов проблем, подлагат я на изследвания, но и тук съмненията са отхвърлени. Жената също е приета в клиниката по нервни болести. 

На следващия ден в болницата идва и съпругът на Кремена – Георги Иванов. В следващите часове той се оплаква на лекарите, че не му е добре, прилошава му, устата му съхне, затруднено е дишането му и се чувства отпаднал. Малко по-късно започва да буйства. 

Днес се връща в болницата отново с проблеми. Заради съмнения за интоксикация и тримата пациенти са закарани с линейка в „Пирогов” за консултация с токсиколог. Той е потвърдил, че най-вероятно става въпрос за натравяне с гъби. 

Георги Иванов е приет в „Пирогов”, съпругата му и баща ѝ са върнати в „Александровска”. 

Състоянието на натровилите се е стабилно и са под постоянен лекарски контрол. 

От Агенцията по безопасност на храните са забранили на веригата да продава култивирани гъби и са изискали да бъде изтеглено цялото количество от обектите ѝ в страна.

Инспектори към Агенцията са изискали от търговската верига документите за произход, годност и качество на всички видове гъби предлагани във веригата.

Очаква се изследване на иззетите гъби. Според източници на Нова в гъбите вероятно е имало веществото псилоцибин, който е халюциноген.

От магазина също излязоха с официално становище: 

„Във връзка с постъпила информация за натравяне на семейство от трима души, след консумация на култивирани гъби печурки, закупени от хипермаркет на Kaufland България, бихме искали да ви информираме, че на този етап нямаме данни натравянето действително да е предизвикано от продукт, закупен от нашата верига.  

Въпреки че БАБХ наложи забрана за изтегляне от обектите на Kaufland само на количествата култивирани печурки, до изясняване на случая, Kaufland България взе решение от продажба да бъдат спрени всички видове гъби, налични в нашите хипермаркети”

Малко по-късно разпратиха още една официална позиция: 

Производителят на гъбите поставени под възбрана от БАБХ е полската фирма East Mushrooms SP. z.o.o. Фирмата е сертифицирана по GLOBAL G.A.P. - сертификат за проследяемост на стоката.  Фирмата е с дългогодишен опит и специализиран доставчик на гъби. Другата фирма доставчик е "Русев и Русев Син" ЕООД. 

В периодът 11 юни до 15 юни са продадени  ориентировъчно 14 000 кг. от поставените под възбрана гъби 

Контролът се  осъществява изцяло според всички изисквания на БАБХ - наличие на декларация от доставчикът, сертификат от производителя,  както и чрез визуален контрол.

Ориентировъчното количество гъби спрени от продажба е около 6 000 кг.

От този производител зареждаме от 5 години.

До този момент подобни случаи с отровени от гъби не са регистрирани.

До този момент няма категорични доказателства, че проблемът произтича от продадени в търговската мрежа гъби.  Голямото количество продадени до този момент и липсата на каквито и да е други оплаквания допълват това предположение”.