БСП и ГЕРБ се упрекват в изборни манипулации, а ДСБ може завинаги да се раздели с Реформаторите

Нови политически битки се водят два дни преди вота. БСП и ГЕРБ си размениха обвинения за изборни манипулации, а ДСБ е на път завинаги да се раздели с Реформаторите.

Репортерите на нова следят последните политически престрелки, преди деня за размисъл.

От БСП обвиниха ГЕРБ, че се опитват да оказват натиск за гласуване. Твърди се, че кметове заплашват служители и предупреждават футболни отбори, че ще им се спират парите, а миньорите от Бобовдол - че ще загубят концесията, ако не гласуват за кандидата на ГЕРБ. Доказателства за всичко това обаче не ни бяха представени. От ГЕРБ отрекоха подобни обвинения и заподозряха БСП в опит за манипулация преди деня за размисъл.

По темата

Междувременно, стана ясно, че най-вероятно ГЕРБ ще се раздели с депутата от Петрич, който беше заснет от разследващия екип на NOVA по сигнал за предизборно раздаване на евтини дърва за огрев. Това каза в "Здравей, България" Бойко Борисов.

ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА СЛУЧАЯ ТУК

Дните преди балотажа бяха белязани и от разкол вдясно. Реформаторите подписаха споразумение да продължат да работят с правителството. А ДСБ постави едно условие пред Борисов и ГЕРБ – подкрепа за Цецка Цачева срещу оставка на правителството.

На изборите в неделя десните избиратели са поставени пред един избор - чия от идеите на автентичната Десница ще харесат. Тези на Реформаторския блок, които призовават за безапелационна подкрепа на Цачева. Или аргументите на Радан Кънев и ДСБ, които казват, че няма подкепа, без условие към властта.

Оказа се, че има разделение и в разбирането за бъдещето на Реформаторския блок и неговия потенциал да прави политика. Според Раден Кънев за почти двете години, откакто съществува, идеите на блока се били изчерпани от съдържание. А политиците в него не са успели да убедят десните избиратели, че са нещо по-различно от службогонци.

Останалите в блока решиха, че продължават заедно. Затова подписали и споразумение. Персонално в него подпис поставил и министърът на здравеопазването Петър Москов. Оставиха отворена вратата и към ДСБ, ако преценят да се присъединят.