Той ще отговаря за нанесени щети за 193 милиона лева

Четвърто обвинение за АЕЦ "Белене". Бившият министър на енергетиката  Румен Овчаров ще отговаря за безстопанственост и нанесени щети за 193 милиона евро.

Крайъгълен камък в обвинението срещу Румен Овчаров е доклад на настоящия енергиен министър Теменужка Петкова.

СНИМКИ НА РУМЕН ОВЧАРОВ В СЛЕДСТВИЕТО ВИЖТЕ ТУК 

През 2012-а, тогава в качеството й на директор на финансовата инспекция, тя представи одит, според който има редица нарушения, свързани с „Белене” – едно от тях е споразумението с „Атомстройекспорт”, за което сега е обвинен Овчаров.

По темата

Одитът беше представен на депутатите, както и на прокуратурата. До обвинения тогава не се стигна, 4 години по-късно обаче държавното обвинение е намерило данни за престъпление.

Пред журналисти той разказа, че за обвиненията на българската прокуратура е разбрал от американското посолство. Преди да се сдобие с призовка получил отказ за американска виза. 

 „Миналата сряда ми се обадиха  от консулския отдел и ми казаха, че не могат да ми издадат виза. Попитах защо и ми казаха, че съм имал „някакъв проблем около „Белене”. Една седмица по-късно разбирам какъв е проблемът”, заяви Овчаров.

Той е обвинен за нанесени щети на НЕК за над 193 милиона евро - заради първото споразумение с „Атомстройекспорт”.

 „Това споразумение е сключено в пълно нарушение на Закона за обществените поръчки и преди да е избран инвеститор”, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Ако за подписани споразумения от някой министър ще се носи отговорност, трябва да ви кажа, че просто ще има опашка от министри”, коментира още Овчаров.

Опашка от министри вече има. Овчаров е третият поред. Преди него с обвинения се сдоби Петър Димитров, очаква се утре с обвинение ще се сдобие и бившия енергиен министър Делян Добрев. Така от шестима министри на енергетиката в редовни кабинети през последните 10 години, трима са обвинени. Един е основен свидетел - настоящият  министър – Теменужка Петкова. Без обвинения са и енергийните министри Драгомир Стойнев и Трайчо Трайков.

Два въпроса все още търсят отговорите си – защо чак сега се намират доказателства за престъпления по „Белене” и къде потънаха парите за проекта.