Цената няма да покрие съществен размер от щетата по арбитражното решение, твърди тя

По темата

„Направихме анализи и се оказа, че евентуална препродажба на реакторите от АЕЦ „Белене” е възможна, но цената няма да отговаря на нашите очаквания. И не би покрила съществен размер от щетата по арбитражното решение, която трябва да платим”, заяви енергийният министър Теменужка Петкова след приемането на второ четене на законопроекта за отпускане на помощ на НЕК, цитирана от БГНЕС.

„Ако се реализира идеята ни проектът да се осъществи на пазарен принцип с участието на частен инвеститор, то тогава НЕК в кратки срокове би могла да възстанови тази сума, която сега й се предоставя като временна помощ”, обясни министърът. Тя е оптимист, че ако се тръгне в тази посока за една бъдеща приватизация на проекта, ще има инвеститорски интерес и това ще даде възможност на НЕК да се разплати с бюджета.

„Няма по-заинтересована страна от нас, която да иска да плати част от сумата, тъй като всеки ден е трупане на много сериозна лихва. Има практика на ЕК, когато нотификацията е подготвена по начин, който не дава възможност за интерпретации и допълнителни въпроси, да поискаме да се разгледа тя приоритетно. Колегите от ЕК знаят за този наш въпрос, сигурна съм, че ще имаме тяхното съдействие”, изрази уверение Петкова.

Видео: БГНЕС