Двамата политици обсъдили актуални теми по телефона

Българският премиер Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин обсъдиха сътрудничеството между двете страни в областта на икономиката и енергетиката. Разговорът се провел по телефона във вторник по инициатива на Борисов, съобщават от Кремъл, цитирани от Агенция ТАСС.

По темата

"По време на диалога били засегнати теми за икономическите и търговските отношения, както и въпроси от международната политика", пише в официалното съобщение на администрацията на руския държавен глава.

От пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че Борисов е информирал президента Путин, че българското правителство е направило конкретни стъпки за изплащане на задълженията на НЕК към „Атомстройекспорт“. Към 19 септември тази година те възлизат на 628 млн. евро, включващи главницата, съдебни разходи и лихва. 

България настоява за преразглеждане на лихвените условия, поставени от „Атомстройекспорт“, е заявил Борисов.

„Целта ни е да бъдат изчистени проблемите между двете дружества и да се постави стабилна основа за бъдещи съвместни енергийни проекти“, е казал Борисов и е настоял руската страна да вземе под внимание българските претенции относно лихвения процент.