Бежанският център там много наподобява концлагер като условия, смята юрист

Случилото се в лагера в Харманли беше като предупредителен изстрел. Някой ги е подбудил да направят бунта. Турските специални служби се занимават с това да вербуват мигранти. Те използват мигрантската вълна за внедряване на свои агенти”, заяви в „Събуди се” експертът по сигурността проф. Николай Радулов. 

По темата

„Афганистанците ни показаха как трябва да се държат гражданите и да си търсят правата, което е срамно. За това се говореше от месеци и се очакваше да стане. Бежанският център в Харманли много наподобява концлагер като условия. Ако заведем там няколко дружества за защита на животните, сигурно ще избягат с писъци. В този смисъл нормално беше напрежението да ескалира”, коментира от своя страна юристът Николай Хаджигенов.

Той е на мнение, че ако условията в бежанския център бяха елементарни, каквито и ще агенти да имаше, нямаше да се стигне до бунт. Проф. Радулов също се съгласи с тази теза.

„Това са занемарени от проверяващите органи места. Вероятно има огромна корупция там. Специалните служби нищо не правят”, заяви експертът.

Според него трябва да има филтрационни центрове, в които мигрантите да попадат веднага, след като пресекат границата. По думите му е очевидно, че липсва контрол на границата ни.

Какво още коментираха те - гледайте във видеото.