Бившият и настоящ министър в оставка са с обвинения за безстопанственост

Бившият енергиен министър Румен Овчаров и военният министър в оставка Николай Ненчев попадат на мушката на Комисията за незаконно придобито имущество. 

По темата

И Овчаров, и Ненчев бяха обвинени от прокуратурата в безстопанственост. Бившият енергиен министър е обвинени заради неосъществената ни втора ядрена централа „Белене”, а сегашният военен министър в оставка - заради сделката за ремонта на изтребителите МИГ-29.

Понеже вече имат обвинения - комисията, която конфискува имущество, купено с незаконни пари, е длъжна да ги провери. 

Румен Овчаров отказа коментар за проверката на собствеността му и обясни, че Комисията има право да направи това. Военният министър в оставка не беше открит за коментар. Не стана ясно и дали Комисията ще проследи откъде е собствеността и на други двама обвиняеми - бившия енергиен министър Делян Добрев и здравния в оставка Петър Москов. 

По закон, Комисията взима имуществото, ако то е с 250 000 лева повече от доходите, които може да докаже собственикът. Чака се резултатът от проверката на бившия депутат от ДПС Христо Бисеров. Чака се и съдебно решение за най-големия иск в европейската правна история - КТБ - от която да бъде взето имущество за 2,2 милиарда лева. 

Данните на комисията показват, че тази година е била рекордна. В полза на държавата са отнети имоти, коли и друга собственост за над 18,5 милиона лева.