Австралиецът получи 3500 евро

Кабинетът прие за изпълнение плащанията по шест решения на Европейския съд по правата на човека, по които България е осъдена, предаде БГНЕС.

По темата

Едно от делата е свързано с жалби на двама затворници – Николай Шахънов и Джок Полфрийман. Двамата се оплакват от наложени им дисциплинарни наказания заради жалби срещу служители на затвора.

Според Европейския съд по правата на човека има нарушение на правото на свобода на изразяването и определя 7000 евро обезщетение за Шахънов, и 3500 евро – за Полфрийман.

Други четири от делата са за липса на обезщетение или прекомерното му забавяне при обезщетяване в отчуждителна процедура по вече отменения Закон за териториалното и селищното устройство. Обезщетенията и присъдените разходи и разноски по първите три дела са съответно 12 398 евро, 2000 евро и 18 075 евро.

По четвърто дело съдът в Страсбург постановява до януари 2017 г. държавата или да даде жилище на жалбоподателката, което да съответства на апартамента, определен за обезщетение, или да ѝ плати 26 122 евро. Присъдени са също 13 000 евро обезщетение за имуществени и неимуществени вреди.

По друго дело жалбоподателите получават общо 33 800 евро обезщетение, както и за разходи и разноски.