Той може да деактивира системната защита на операционната система

Поне 86 приложения за Android са разпространявали вирус, наречен Gooligan, който на свой ред сам сваля и инсталира други приложения на телефона. 

По темата

Вирусът е открит от компанията за киберсигурност Check Point Software Technologies и вече е компрометирал профилите на над 1 млн. потребители, съобщават "24 часа" и онлайн изданието Ars techinca.

Всички приложения, които разпространяват вируса не се предлагат в официалния онлайн магазин на Google, а в онлайн магазини на трети лица.

Специалистите твърдят, че Gooligan може да хакне 74% от всички устройства с Android. Той се възползва от слабост в устройства с версия Android 4 и Android 5. Вирусът може да деактивира системната защита на Android и получава пълен достъп до устройството и неговите данни.

Освен това копира и сертификатите за достъп до услугите на Google с името на потребителя. Инженерите са открили, че освен да копира данните, Gooligan инсталира други приложения и след това гласува с високи оценки за тях.

По този начин вдига рейтинга им и подвежда останалите потребители, че приложенията са качествени. Освен това вирусът инсталира и т.нар. adware или софтуер, който показва реклами в устройството на потребителя без неговото желание и съгласие.

Засега няма данни, че хакерите са използвали данните на потребителите. Компанията Google е започнала индивидуални сканирания на потенциално засегнатите смартфони и ако открие вируса, предупреждава потребителите и спира инсталирането на нови приложения.